SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2981 >>

DEVAM: 41- HACC'I FESHETMEK (YANİ UMRE'YE ÇEVİRMEK) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَةَ. حدّثنا يَزِيدُ بْنُ هارُونَ عَنْ يَحْيَى بْنِ سَعِيدٍ، عَنْ عَمْرَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: خَرَجْنَا مَعَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم لِخَمْسٍ بَقِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ لاَنُرَى إِلاَّ الْحَجَّ. حَتَّى إِذَا قَدِمْنَا وَدَنَوْنَا، أَمَرَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم مَنْ لَمْ يَكُنْ مَعَهُ هَدْىٌ أَنْ يَحِلَّ. فَحَلَّ النَّاسُ كُلُّهُمْ، إِلاَّ مَنْ مَعَهُ هَدْىٌ. فَلَمَّا كَانَ يَوْكُ النَّحْرِ، دُخِلَ عَليْنَا بِلَحْمِ بَقَرٍ. فَقِيلَ: ذَبَحَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ أَزْوَاجِهِ.

 

Âişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Biz Zilkade ayının bitimine beş gün kala Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde (Medine'den hac yolculuğuna) çıktık. (Hac mevsiminde umre değil) ancak hac edilir sanıyorduk. Nihayet varıp (Mekke'ye) yaklaştığımız zaman Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), beraberinde kurbanlık olmayanların (tavaf ve sa'y'den sonra) ihramdan çıkmalarını emretti. Beraberinde kurbanlık olanlar dışında kalan herkes (tavaf ve sa'y'den sonra) ihramdan çıktı. Kurban bayramı günü olunca bize sığır eti getirildi ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'in, zevceleri yerine kurban kestiği söylendi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Müslim de rivayet etmiştir. Cahiliyet devrindeki inanca göre hac mevsiminde, yani Şevval, Zilkade aylarında ve Zilhicce ayının ilk on günlerinde umre etmek büyük günahlardan sayıldığı ve Veda haccı yolculuğuna çıkılıncaya kadar bu inancın batıl olduğuna dair şer'i bir hüküm konulmadığı için anılan yolculuğa çıkıldığında sahabiler ancak hac edilebileceğini sanıyorlardı. Aişe (r.anha) bu durumu ifade etmek istemiştir. Yolculuğa çıkıldığında Resül-i Ekrem (s.a.v.) ile bazı sahabiler kurbanlıklarını götürdüler ve sahabilerin çoğunun kurbanlığı yoktu. Resül-i Ekrem (s.a.v.), cahiJiyet devrinin batıl itikadını yıkmak üzere, beraberinde kurbanlık olmayan sahabilel'in haclarını umre'ye çevirmelerini emretti veya umre'ye niyetlenmelerini buyurdu. Ahmed ve Zahiriye mezhebi mensublarından bir cemaata göre verilen emir haccı umre'ye çevirmek mahiyetinde idi. Cumhüra göre ise anılan emir umre'ye niyetlenmek içindi veya Veda haccına mahsus olmak üzere haccı umre'ye çevirmek içindi.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in zevcelerinden Aişe (r.anha) 2963. hadiste belirtildiği gibi adet görmesi nedeniyle ihramdan çıkmadı. Peygamber (s.a.v.)'in diğer yedi zevcesi ise beraberinde kurbanlık olmadığı için umre tavafı ile sa'y'ından sonra ihramdan çıktılar. Yani Hacc-ı Temettü ettiler ve Resul-i Ekrem (s.a.v.) onlar için bir sığırı kurban etti. Kurban etinden Aişe (r.anha)'ya da verildi.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Hac niyetiyle ihrama giren ve beraberinde kurbanlık götürmeyen bir kimse henüz tavaf etmemiş iken haccını umre'ye çevirebilir. Cumhüra göre bu hüküm Veda haccına katılanlara mahsustur. Ahmed, el-Hasan ve Zahiriye mezhebine mensub bir gruba göre ise bu hüküm umumidir.

 

2. Umre'ye niyetlenen kimseler tavaf ve sa'y ettikten sonra ihramdan çıkarlar. Sa'y'den sonra saç traşı olup bundan sonra ihramdan çıkarlar.

 

3. Hac niyetiyle ihrama girip kurban sevkeden kimse haccım umre'ye çeviremez.

4. Hacc-ı Temettü'a niyetlenen veya birinci maddede belirtildiği gibi haccını umre'ye çevirenler kurban kesmekle mükelleftir.

5. Kişi bu nevi kurban kesmekle mükellef zevceleri adına kurban kesebilir.

6. Bir sığır yedi kişi için kurban olabilir. Çünkü Resül-i Ekrem (s.a.v.) yedi zevcesi için bir sığır kurban etmişti.

7. Hacc-ı Temettü için kesilen kurban etinden eşe, dosta ikram edilebilir.